Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Kirken og Corona

Kirken og Corona
Udgivet af Morten Sørensen, fre d. 17. apr 2020, kl. 16:37
klummer

Kirken og Corona

Midt i marts lukkede statsministeren landet ned og i dagene efter kom der en række restriktioner på vores forsamlings – og bevægelsesfrihed. Mange har sidenhen mistet deres arbejde, og børnefamilierne er pressede. Kirken er også blevet lukket ned for gudstjenester, og de kirkelige handlinger bliver nu gennemført under særdeles restriktive forhold. Konfirmationerne i Gudbjerg og Gudme er rykket til hhv. 30. august og 6. september. Det er, sagt på godt jysk, rigtig træls for alle, fordi det kommer til at have betydning for de planer, som allerede er blevet lagt ude i de små hjem og i lokalsamfundene.

 

Den nuværende situation har affødt en række etiske overvejelser i forhold til begravelse/bisættelse. Midt i krisen er det fortsat væsentligt, at vi får taget afsked med vore kære på en god og værdig måde. En begravelse/bisættelse skal under normale omstændigheder være gennemført senest 14 dage efter dødsfaldet, og den regel gælder fortsat ved jordbegravelser. Jordfæstelserne må under de nuværende omstændigheder og af hensyn til smittefare gennemføres med så få deltagere som overhovedet muligt. Ved bisættelser er der undtagelsesvist mulighed for at få afdøde kremeret med det samme og så holde bisættelsen, når coronaen er drevet over. Den sidste model indebærer, at der vil gå længere tid, førend man kan få sagt det sidste farvel, men der vil så til gengæld være mulighed for, at alle kan komme med. Som præst står jeg selvfølgelig til rådighed med hjælp og vejledning, når disse beslutninger skal tages.

 

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg som jeres nye præst hellere ville have været godt i gang med at udtænke nye visioner for det kirkelige fællesskab her i Gudbjerg-Gudme-Brudager Pastorat. Jeg havde også glædet mig til at gøre konfirmandundervisningen færdig og lære de unge at kende inden deres store dag. Ligeledes ærgrer jeg mig over den aflyste påske. Det er uden fortilfælde, at kirkeårets største højtid bliver aflyst på denne måde. Dog hæfter jeg mig ved, at krisen også har givet anledning til nytænkning og nye måder at være kirke på. Kirken er langt fra lukket. Lokalt vil vi fortsat være til stede på facebook og på pastoratets nye YouTube-kanal. Derinde vil I løbende blive opdateret med digitale gudstjenester fra pastoratets tre kirker. Det er vores håb, at kirken på denne måde kan række hånden ud mod lokalsamfundene og bidrage til, at vi alle holder håbet og modet oppe i en svær tid.